מהי סכיזופרניה? מה מרגישים בעלי ההפרעה? איך מתמודדים?

רבים בקרב האוכלוסייה לא יודעים הרבה על מחלת הסכיזופרניה, יודעים מידע חלקי או שגוי לחלוטין.

כך למשל רבים עשויים לחשוב שמדובר למעשה בפיצול אישיות, שאנשים שלוקים בסכיזופרניה הם מסוכנים ואלימים או שאי אפשר לנהל חיים נורמטיביים לצד מחלת הסכיזופרניה.

הכתבה הבאה תסביר מה המקור של כל ההנחות השגויות הללו ותסביר את כל מה שחשוב שתדעו על מחלת הסכיזופרניה.

 

מהי סכיזופרניה

סכיזופרניה, או שסעת בעברית, היא מחלת נפש כרונית המאופיינת באפיזודות פסיכוטיות. הלוקים בסכיזופרניה לוקים בהתקפים פסיכוטיים במסגרתם הם מאבדים את היכולת להבדיל בין פרי דמיונם למציאות. כאמור, לא מדובר בפיצול אישיות (שהיא בכלל הפרעה נפשית אחרת לחלוטין שנקראת הפרעת זהות דיסוציאטיבית) שכן הזהות העצמית של הלוקים בסכיזופרניה נשארת שלמה.

 

מהם הגורמים למחלת הסכיזופרניה?

ניתן לחלק את הגורמים למחלת הסכיזופרניה לגורמים ביולוגים ולגורמים סביבתיים. בגורמים ביולוגים הכוונה למעשה לגורמים תורשתיים שכן במשפחות מסוימות ניתן לזהות לאורך הדורות חולים רבים ומכאן שמדובר במחלה גנטית. יחד עם זאת המנגנונים הביולוגים שאחראים למחלה עדיין לא ברורים לחלוטין וכיום מחקרים רבים נערכים בנושא.

כמו כן, גם אנשים עם נטייה גנטית אשר מועדים ללקות בסכיזופרניה לא בהכרח יחלו בה. כאן נכנס לתמונה הגורם הסביבתי שהוא למעשה הטריגר שיוביל להתפרצות המחלה. בין הגורמים הסביבתיים שעשויים להוביל להתפרצות סכיזופרניה בקרב אנשים עם נטייה תורשתית ניתן למנות לחץ, טראומות נפשיות ושימוש בסמים מסוימים.

 

מה מרגישים בעלי ההפרעה?

כאמור, הלוקים בהפרעה יתקשו להפריד בין מציאות לדמיון. הם לרוב יסבלו מהזיות ואשליות. ההזיות הם למעשה גירויים לא אמיתיים לחושים. כך למשל אדם הסובל מסכיזופרניה עלול לשמוע קולות על אף שאין באמת מקור לצלילים שהוא שומע, הם רק בראשו. אשליות, הם למעשה מחשבות שווא, מחשבות שלא מבוססות במציאות, למשל, אדם הלוקה בסכיזופרניה וחושב כי ששדרן החדשות מנסה להעביר לו מסרים סמויים במהלך המהדורה.

 

כיצד ניתן לטפל בסכיזופרניה ועד כמה ניתן להמשיך לקיים אורח חיים נורמטיבי?

החדשות הטובות הן שניתן לטפל בסכיזופרניה, החדשות הפחות טובות הן שמדובר בטיפול שיהפוך להיות חלק משגרת החיים הקבועה של הלוקים בסכיזופרניה. על מנת לטפל בסכיזופרניה יש צורך בטיפול תרופתי, באמצעות כדורים על בסיס יומיומי או זריקות אחת לכמה חודשים. כמו כן יש צורך בטיפול נפשי ומעקב מתמיד לניתור מצבו של המטופל. באמצעות שילוב נכון של טיפול בשגרת החיים, לוקים יכולים להמשיך ולנהל את חייהם.

אין ספק כי מחלת הסכיזופרניה עשויה להיות ממחלה קשה ולא נעימה. יחד עם זאת על אף כל המאפיינים הפסימיים האלו בהחלט יש מקום לתקווה שכן יש לא מעט אנשים הלוקים בסכיזופרניה מצליחים לקיים אורח חיים מלא עניין ופעילות, להקים משפחה, להתפרנס, ללמוד ולהנות מקשרים חברתיים. על מנת להצליח לעשות זאת חשוב מאוד לקחת יוזמה וללמוד לעומק על הפרעות נפשיות ודרכי התמודדות שישפרו פלאים את איכות החיים של הלוקים בסכיזופרניה.

 

פאזל

תוכן עניינים
מצאתם את מה שחיפשתם ? שתפו בקליק
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
מחלות
בריאות
10 מחלות אשר מזכות בפטור ממס הכנסה

פטור ממס הכנסה הוא פטור משמעותי, המאפשר למקבל הפטור להגדיל באופן מעשי ומיידי את ההכנסות שלו. למרות שמדובר בפטור שעשוי להיות נחשק על ידי רבים, רק אנשים במצב בריאותי חמור,

איש שזקוק לעזרה
בריאות
איך לטפל בחרדה בצורה מושכלת

בשנים האחרונות ישנה עליה במודעות למחלות ותסמיני הנפש, חשיבותם, ודרכי הטיפול בהם. כמובן שאנחנו חווים מצבים בריאותיים פיזיים קשים, אך לא מעטים מהם הוכחו בתור תופעות לוואי של מחלות נפש